Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

In december 2016 zong een deel van Koor Concertante tijdens een DmB dienst in de Engelse Kerk. Die avond werd ook het eerste contact gelegd tussen dirigent Daniel Rouwkema en het bestuur van DmB.

Daniel Rouwkema (Smilde, 1974) werd op zijn 14de benoemd als organist in Smilde. Van jongs af aan componeerde en arrangeerde hij muziek, hetgeen een sterke impuls kreeg na zijn kennismaking met de Engelse koormuziek.
Zijn werken voor koor en orgel lijken in Engelse kerken en kathedralen geboren. Geïnspireerd door grootheden als Herbert Howells en John Rutter schrijft hij toegankelijke melodieën en zettingen, gebaseerd op liturgische teksten en geliefde hymnen uit de Anglicaanse traditie. In januari 2002 vertrok hij naar Engeland, waar hij werd benoemd als zanger in het kathedrale koor van Chester Cathedral in Engeland, waar hij ook orgel speelde en het meisjeskoor dirigeerde. Vanaf 2003 bekleedde hij de prestigieuze post van Master of Music in St. George Belfast, waar hij als organist ook verantwoordelijk was voor het jongens- en mannenkoor.

In 2005 keerde hij terug naar Nederland, en momenteel werkt hij als componist en is hij artistiek leider van Vocaal Ensemble Magnificat te Emmen, Koorvereniging Concertante te Voorburg, het Kloosterkerkkoor te Den Haag, Choral Voices te Groningen en van de Utrechtse Schola Davidica. Met de twee laatstgenoemde gezelschappen verzorgt hij iedere maand een Choral Evensong in resp. de Groningse Nieuwe Kerk en de Janskerk in Utrecht.

Koor Concertante ondersteunde het verzoek om een keer te mogen zingen tijdens de kerstavond in het Concertgebouw. Samen met de leden van de andere koren van Daniel moet er een koor van 150 tot 175 leden gepresenteerd kunnen worden. Inmiddels zijn de gezamenlijke koren al een keer in Breda bijeen geweest voor een opname van het EO-programma Nederland Zingt.  Alle genoemde koren van Daniel Rouwkema waren erg verheugd met de uitnodiging om deze bijzondere kerstdienst in het concertgebouw muzikaal te mogen ondersteunen.

De koren zingen naast een aantal bekende en beroemde Christmas Carols ook Nederlandstalige kerstliederen en prachtige tegenstemmen tijdens de massale samenzang.

 

Het orgel wordt bespeeld door Everhard Zwart. Hij speelt regelmatig voor DmB op zondagavond in de Engelse Kerk en is daardoor geen onbekende. Everhard Zwart, kleinzoon van de legendarische organist Jan Zwart, speelde zijn eerste kerkdiensten begin jaren ’70. Hij studeerde in 1983 af aan het Rotterdams Conservatorium met als hoofdvak Orgel. Naast het spelen tijdens kerkdiensten is hij vanaf 1979 actief als concertorganist. Hij geeft jaarlijks vele concerten in binnen- en buitenland. In 2019 hoopt hij dit 40-jarig jubileum te mogen vieren.

 

Boudewijn Zwart is een Nederlandse beiaardier, organist en pianist. Hij stamt, net als neef Everhard, uit de bekende organistenfamilie. Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en piano (hoofdvak) aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam (de voorloper van het Conservatorium van Amsterdam). In 1990 won hij alle categorieën van de driejaarlijkse Internationale Beiaardwedstrijd “Koningin Fabiola” in Mechelen (België). Hij is stadsbeiaardier van Dordrecht (Grote Kerk), Ede (Oude Kerk), Gouda (St. Janstoren), Amsterdam (Westertoren en de Oude Kerk), Bergambacht (St. Laurentiustoren), Schoonhoven, IJsselstein, Barneveld, Apeldoorn, Wageningen en Zeewolde. Naast het bespelen van de vaste carillons in kerktorens heeft Boudewijn Zwart een mobiel carillon ontwikkeld wat overal bespeeld kan worden, zowel in de openlucht als binnen in het Concertgebouw. Dit carillon telt vijftig bronzen klokken.

Sopraan Marjolein Kolkert werkte vorig jaar december voor de eerste keer samen met Koor Concertante. Het was ook haar eerste samenwerking met dirigent Daniel Rouwkema en sindsdien heeft zij diverse malen aan concerten van zijn koren meegewerkt. Na een in 2009 afgeronde studie theologie, besloot Marjolein de sprong te wagen en een gekoesterde droom na te jagen: zangeres worden. In 2014 werd die droom werkelijkheid met het behalen van haar diploma aan het Rotterdams conservatorium. In haar studiejaren kreeg zij zanglessen van Frans Huijts en werd regelmatig gecoacht door o.a. Roberta Alexander en Caroline Watkinson. Als sopraan heeft Marjolein in de afgelopen jaren al veelvuldig opgetreden als solist bij kooruitvoeringen en concerten. Haar prachtige en uitzonderlijk hoge stem heeft al velen ontroerd.

Matthijs Leffers bespeelt de tuba. Hij was in 2017 de winnaar van het grachtenfestival en was recentelijk te gast bij het televisieprogramma Podium Witteman. Na te zijn begonnen bij de fanfare in Leens, is Matthijs doorgestroomd naar het conservatorium in Groningen, waar hij Cum Laude is afgestudeerd. Tijdens zijn studie heeft Matthijs twee keer een Erasmus beurs gekregen om zo twee semesters in Hannover te kunnen studeren bij Professor Jens Bjørn-Larsen

Daniel’s Orchestra, bestaande uit o.a. strijkers, koperblazers en pauken, zorgt voor een extra instrumentale ondersteuning.

Daniel Rouwkema hoopt dat het een bijzondere en feestelijke Kerstdienst zal worden.